Mențineți o dietă sănătoasă – dieta sănătoasă este cheia pentru o sănătate bună, o dietă sănătoasă echilibrată te protejează împotriva multor boli. Alimentele excesive și nesănătoase devin principala cauză a bolilor de inimă, a diabetului și a cancerului.
Consuma predominant alimente naturale, de origine vegetala cum ar fi fructele, legumele si leguminoasele (fasole, linte, naut), zarzavaturi, cerealele integrale (orez brun, paste din faina integrala, secara, ovaz, etc.) si uleiurile. Acestea sunt cele care iti dau energie.
Opteaza pentru fructe si legume proaspete, ideal locale si de sezon. In extra-sezon acestea sunt culese mai devreme, racite si incalzite, ceea ce le ia din gust. De asemenea, daca sunt de import, dureaza mai mult pana cand ajung la noi pe piata, astfel ca isi pierd parte gust si din nutrienti.
Pentru proteine, alegeti carne slaba (pui, iepure, muschiulet de porc), peste si oua proaspete.
Lactatele sunt principala sursa de calciu, insa opteaza pentru lactate cu continut redus de grasimi (in mod natural), de preferat cele fermentate (iaurt, kefir, lapte batut, sana).
Se recomanda si alimente precum nucile (romanesti, alune, caju, migdale) si semintele (in, susan, floarea soarelui, dovleac), insa crude si simple fara alte adaosuri. Superalimentele iarasi ajuta extrem de mult la o stare de sanatate mai buna – de la prafuri cum ar fi spirulina, chlorella, iarba de grau, maca, la germeni si vlastari (care contin multe proteine, fibre, grasimi sanatoase si minerale).
Evita consumul de alcool, fumatul si renunta la orice alte astfel de vicii. Nu te pacali singur spunandu-ti ca o alimentatie sanatoasa compenseaza efectele nocive pe care acestea le au asupra corpului.
Daca poti si ai resurse, incearca sa cumperi alimente bio, organice sau traditionale din surse sigure care nu au folosit insecticite, pesticide, furaje chimice, hormoni de crestere si alte practici nocive.
Faceți sport regulat – mersul pe jos, plimbarile cu bicicleta, alergarea, inotul si, in general, orice sport sau tip de activitate fizica, practicata constant, are efecte benefice importante asupra sanatatii. Corpul uman are nevoie sa se miste in voie, in spatii deschise. Lipsa de miscare ne face in timp prizonieri ai propriului corp, ne afecteaza muschii, articulatiile, ne influenteaza metabolismul si intregul organism se degradeaza treptat, devenind tot mai slabit si rigid.
A face miscare constant, asumat, ar trebui sa devina parte din rutina fiecaruia – fie ca vorbim despre o plimbare zilnica de 20-30 de minute sau de practicarea, de cel putin 2-3 ori pe saptamana, a unor exercitii de forta, flexibilitate, echilibru.
Investiți în călătorii
Călătoria este necesară pentru a vă deschide orizontul minții și pentru a vă îmbunătăți punctele de vedere despre lume. Vizitarea unui loc nou vă va oferi timp de relaxare. Expunerea la un mediu divers și împrejurimile vă întinerește mintea și corpul. Întreaga experiență de călătorie ajută la asigurarea păcii emoțional, fizic și mental. Nu uita, investiția în călătorii este o investiție în tine!
Urmează-ți pasiunea – starea de spirit este o componenta importanta a sanatatii mentale si a bunastarii. O dispozitie proasta ne influenteaza experientele zilnice, felul in care interactionam cu cei din jur. In schimb, o stare de spirit optimista ne face sa abordam cu incredere obstacolele, sa ne implicam cu entuziasm in activitatile din fiecare zi si sa fim relaxati in relatiile cu ceilalti. Urmărirea pasiunii tale îți oferă fericire, dacă ești fericit cu ceea ce faci, vei putea să dai tot ce ai mai bun.
Stai hidratat – apa este foarte importantă și crucială pentru funcționalitatea corpului. Nu putem vorbi despre o alimentatie echilibrata fara sa amintim apa. Hidratarea este esentiala pentru sanatatea organismului, ajuta la eliminarea toxinelor din organism, imbunatateste functia creierului, energizeaza muschii, controleaza cresterea in greutate si echilibreaza temperatura corpului.
Apa vă ajută pielea să rămână proaspătă și o salvează de îmbătrânirea prematură. Colagenul natural al pielii are nevoie și de apă pentru a aduce strălucire pe piele.
Socializează – omul este prin natura sa un „animal social”, dupa cum arata, inca din secolul IV i.Hr., Aristotel – o fiinta care nu-si este suficienta siesi si isi gaseste implinirea relationand cu alti oameni. Relatiile sociale sunt vitale pentru fiecare dintre noi. Apartenenta la familie, la un grup de oameni cu care impartasim valori comune si alaturi de care ne simtim noi insine ofera echilibru, incredere si perspectiva unei vieti lungi, sanatoase. Prin pastrarea unor relatii apropiate cu familia si prietenii, cresterea cercului de cunostinte, intrarea in grupuri sociale diverse (bazate pe pasiuni comune, religie, cauze sociale, activitati de voluntariat etc.), evitarea izolarii si comunicarea cu oameni de varste diferite, ramanem activi si ne descoperim noi sensuri.
Odihnește-te – un somn odihnitor ne reincarca bateriile, ne face mai productivi, ne ajuta sa ne concentram mai bine si este esential pentru sanatatea si buna noastra dispozitie. Este important sa pastram un echilibru intre somn, munca si relaxare. Se intampla ca uneori sa ajungem la epuizare, indiferent de munca pe care o facem. Nu e nimic in neregula, cat timp depistam la timp si remediem. Sub aceasta presiune, insa, unii oameni au tendinta sa cedeze. Si decid sa renunte, gandindu-se ca nu exista cale de iesire. Ba da, exista. Odihna. Sanatatea ta fizica si mentala este pe primul loc.
Mergeți la medic – Vizitarea medicului dumneavoastră pentru un control regulat vă va scuti de griji pe termen lung. Dacă investiți chiar și puțin în vizita medicului dumneavoastră, vă veți face o mare favoare. Diagnosticul precoce salvează pacienții de bolile cronice. De obicei, nimic nu se simte în neregulă, dar medicul dumneavoastră va putea observa posibilele schimbări în sănătatea dumneavoastră.
Relaxează-ți mintea. Iubiți și iertați!
Sursa: healthguidance.org, sfaturimedicale.ro, secom.ro