Busuiocul (Ocimum basilicum), în traducere din limba greacă βασιλεύς (basileus), înseamnă rege. Este considerat „regele mirodeniilor”. Despre puterea terapeutică a acestuia există mărturii ale călugărilor de pretutindeni, deși se pare că grecii sunt cei care au apelat dintotdeauna la calitățile terapeutice ale acestei plante, folosindu-l în tămăduirea bolilor de sânge, a tulburărilor digestive, dar și în oprirea din evoluție a cataractei. Toate efectele benefice ale busuiocului se datorează conținutului său bogat în ulei esențial, taninuri, acid cafeic și rosmarinic, componentele sale având o acțiune antispastică, antimicrobiană, carminativă, stomahică și antifungică. Remediile naturiste pe bază de busuioc sunt folosite în tratarea mai multor afecțiuni: viroze, colite spastice, gastrită, balonare, astenie, cistită, inapetență sau dureri de cap. Dacă mestecați două frunze proaspete de busuioc, migrenele dispar imediat. Dar busuiocul poate fi administrat și sub alte forme: infuzie, pulbere, sirop sau tinctură. De asemenea, pentru savoarea și parfumul răcoritor, se pot folosi cuburi de gheață cu frunze de busuioc.
ESENTA DE BUSUIOC NE SCAPĂ DE SPASMELE GASTRICE
Busuiocul este considerat un antidepresiv sigur, având puternice efecte sedative. Planta de busuioc este o sursă importantă de fier, calciu și vitamina A, conținând și vitamina B6, magneziu și potasiu. Datorită acestor proprietăți, calmează tulburările de stomac, balonarea și anorexia și stimulează producția lactică a tinerelor mame. Pentru toate aceste afecțiuni, dar în principal pentru vindecarea bolilor digestive, esența de busuioc este cel mai eficient tratament, folosit încă din vremurile monahismului timpuriu. Se iau 50 g de frunze și 50 g flori de busuioc care, după ce se spală și se zvântă bine, se trec prin mixer timp de 3 minute. Se strecoară totul (se obține foarte puțin lichid) printr-un tifon dublu, după care se depozitează într-o sticluță care se închide ermetic și se păstrează la frigider. Din această esență se iau câte 5 picături dizolvate în ceai cu 20 de minute înaintea celor trei mese principale ale zilei, timp de 14 zile. Tratamentul se poate repeta din două în două luni și are un rol benefic împotriva spasmelor gastrice, a durerilor de cap de origine atonă digestivă și contra nevrozelor atonice.
CATAPLASMELE CU BUSUIOC ALUNGĂ ȚÂNTARII
În perioadele cu căldură și umiditate sporită, țânțarii apar în cele mai diverse locuri, mai ales în aer liber, acolo unde nu există plase de protecție. Pentru a ține departe aceste insecte, se recomandă folosirea cataplasmelor obținute din frunze proaspete, zdrobite și aplicate pe piele. Acestea calmează durerile generate de înțepăturile țânțarilor, dar și mâncărimea cauzată de insecte. De asemenea, frunzele proaspete de busuioc, aplicate pe frunte, calmează durerea și migrenele.
MACERAT PENTRU DEREGLĂRI HORMONALE
Din cauza dereglărilor hormonale generate de perioadele critice ale vârstei, atât la femei, cât și la bărbați, organismul reacționează în cele mai nebănuite moduri. Pentru păstrarea unui tonus pozitiv și a unei regenerări considerabile, se recomandă tratamentul cu macerat rece, obținut dintr-o combinație de frunze și flori de busuioc verde în amestec cu busuioc roșu. Se pun într-un vas de sticlă 200 g frunze și flori de busuioc verde, 200 g frunze și flori de busuioc roșu și 200 ml alcool de 60 de grade. După 48 de ore, se amestecă energic totul, apoi se strecoară și se depozitează la întuneric. Din acest macerat se iau 3 lingurițe pe zi, înaintea meselor de dimineață, prânz și seară, timp de 30 de zile. Se recomandă două astfel de cure, de preferință în lunile octombrie și aprilie. Acest remediu este considerat un adevărat elixir al tinereții, recomandat în cazurile de îmbătrânire prematură, în tulburări de menopauză, andropauză, sterilitate masculină și feminină, frigiditate, fiind un regenerator al organismului.
Sursa: Leacuri din Țara Sfântă