Recomandări la început de an școlar pentru părinți

Copilul are nevoie de timp pentru a se adapta  noului an școlar  mai ales după vacanță de vară , când a avut alt program zilnic (sau nu era un program), alte ore de somn  și nu a depus efort cognitiv, nici nu a avut o structură și o disciplină, a avut mult timp liber. Adaptarea poate dura câteva săptămâni.  Părinții au la îndemână o mulțime de modalități  prin care își pot ajuta copilul să reușească:

Ajută-l să stabilească o rutină de studiu 📅

Decideți împreună, de la început, un moment în care pot fi finalizate temele zilnice. Pentru majoritatea, aceasta va fi imediat după școală, cât timp sunt încă în dispoziția de studiu.  Alții pot avea nevoie de timp liber după școală și să facă temele puțin mai târziu. Odată ce s-a decis un program, ESTE IMPORTANT ca, copiii tăi să-l respecte, chiar dacă nu au chef .

🛒👉 Cremă Antirid cu Mastic și Tămâie – Muntele Athos ✨

Încurajează independența 🌱

Comunicarea  cu copilul în ceea ce privește așteptările școlare este esențială, la fel și responsabilizarea pentru propria învățare. Încurajați copilul să ceară ajutor profesorului sau să-și facă brainstorming cu propriile soluții  la orice probleme legate de școală. Mai degrabă decât a le spune tu ce să facă, așa îi vei stimula independența și îi vei ajuta cu adevărat să reușească la școală. Să-l ajutați să se concentreze mai mult pe construirea de obiceiuri bune, cum ar fi gestionarea timpului, organizarea, decât să se concentreze doar pe note.

Gândește-te dacă așteptările tale ca părinte sunt realiste, dacă nu sunt cumva exagerate și dacă nu cumva pui o presiune prea mare  pentru el anul acesta? Eu o tot zic mereu: îți dorești un copil fericit  și cu note peste medie sau un copil cu note foarte mari, dar stresat, furios și nefericit. Procesul educației este mai important decât niște note în catalog, pe care de multe ori elevul le obține pentru a-și mulțumi părinții  și în unele situații trișează, copiază doar pentru a obține acele note și a te mulțumi.

🛒👉 Cosmetice terapeutice de înaltă calitate, fabricate manual din ingrediente 100% naturale ✨

Fii conștient de ceea ce se întâmplă

Întreabă indirect despre viața școlară a copilului. Începe prin a verifica în mod regulat caietele școlare  pentru a te asigura că își notează temele corect  și pentru a vedea dacă există comentarii importante din partea profesorilor. Să vorbești cu copiii tăi despre cum s-a simțit la școală în fiecare zi este, de asemenea, o idee excelentă . Întrebați-i despre cum își percep volumul de muncă, testele  și examenele viitoare  și cum decurg orele în general.  Acest lucru va indica dacă copilul are nevoie de ajutor suplimentar . Și să vorbești cu educatoarea, învățătoarea sau diriginta este de asemenea important și responsabil.

Ajută-ți copilul să-și stabilească obiective

Stabilirea obiectivelor este o abilitate importantă care poate ajuta cu adevărat copiii să rămână concentrați, motivați și productivi, mai ales când încep un nou an școlar . Fă-ți timp să stai cu copilul tău pentru a identifica unele obiective educaționale  și a pune în aplicare un plan pentru a le atinge pentru următoarele câteva luni . Încurajați-i să aleagă două sau trei obiective pe care să se concentreze, ajutați-i să stabilească un termen  și să-și împartă obiectivele în sarcini mai mici și ușor de gestionat. Acest lucru ar trebui să-i ajute să se simtă mult mai inspirați și entuziasmați  să facă tot posibilul pentru a reuși la școală.

Fă din casă un mediu plăcut și util

Foarte mult contează camera copilului, acolo este universul lui emoțional, afectiv, imaginar, personal, e locul cel mai scump pentru el, în care se simte bine sau poate refuza să se întoarcă . Întreabă-l cum vrei să o redecorezi 🎨, ce mobilier nou, ce culori își dorește. Uneori, cu eforturi mici financiare  se pot întâmpla minuni  și copiii pot fi atât de bucuroși de camera lor renovată .

Demonstrați o atitudine pozitivă față de educație

Arătându-le copiilor că prețuiești educația  și că o folosești în viața de zi cu zi, acest lucru oferă modele puternice  și contribuie foarte mult la succesul lor la școală. Este valabil mai ales atunci când începe un nou an, când totul se simte nou și înfricoșător, ceea ce înseamnă că a avea pe cineva acasă  care demonstrează o atitudine pozitivă îl va ajuta să se simtă mai interesat și mai util .

De fapt, manifestarea unui interes activ și pozitiv pentru educația copiilor tăi poate ajuta cu adevărat să stârnească entuziasmul și să-i conducă la o înțelegere foarte importantă – că ÎNVĂȚAREA POATE FI PLĂCUTĂ, DAR ȘI PLINĂ DE SATISFACȚII ȘI MERITĂ EFORTUL NECESAR .

Sursa: Psiholog Mihai Copăceanu Ph.D. (via Facebook)

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *