SAMALI – prăjitură grecească

Samali este o prăjitură grecească însiropată. Aceasta nu conține făină și lapte, ci griș și iaurt grecesc.

Ingrediente:
350 grame de griș,
1 linguriță praf de copt,
1 linguriță de bicarbonat de sodiu,
330 de grame de iaurt grecesc natur,
jumătate de linguriță de pudră de mastic,
60 ml de suc proaspăt de portocale,
1 lingură de răzătură de portocală,
ulei pentru uns forma de copt,
migdale fără coajă pentru decor.

Sirop:
375 ml de apă,
200 grame de zahăr,
1 baton de scorțișoară,
60 ml de suc de portocale proaspăt stors,
coajă de portocală.

Preparare sirop:
Toate ingredientele pentru sirop se amestecă într-o oală și se pun la foc mediu. Se aduce amestecul la punctul de fierbere și apoi se reduce focul la mic până se dizolvă zahărul. Se ia de pe foc și se dă deoparte si se acoperă.

Preparare aluat:
Într-un castron încăpător se amestecă bine grișul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu. Restul ingredientelor se adaugă treptat și se amestecă cu ajutorul unei spatule sau a mixerului electric.
Se unge cu ulei o tavă și se toarnă aluatul uniform. Se acoperă tava cu folie alimentară și se dă deoparte timp de cel puțin 2 ore sau până ce lichidul este absorbit sau prăjitura pare uscată.
Se preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius. Prăjitura se porționează în formă de romburi în tavă cu ajutorul unui cuțit. Fiecare bucată de prăjitură este decorată cu o migdală.
Samali se coace pe mjlocul cuptorului timp de 30 de minute sau până se rumenește frumos. Prăjitura se scoate din cuptor și se însiropează uniform cu siropul răcit preparat anterior.
Desertul se lasă 30 de minute pentru a absorbi siropul și apoi se servește.

Sursa: retete.unica.ro

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *