KARIDOPITA – prăjitură grecească cu nucă

Karidopita este o prăjitură cu origini grecești. Este extrem de aromată, mai ales dacă este realizată cu condimente și coniac de calitate. Numele karidopita provine din limba greacă (karydia – nuci și pita – plăcintă).

Ingrediente:
3 ouă,
150 ml ulei,
100 ml lapte,
250 g zahăr,
4 g scorțișoară măcinată,
0.5 g nucșoară dată pe răzătoarea cea mai mică,
1 bucată cuișoare măcinate,
150 g pesmet,
7 g praf de copt,
150 g nuci măcinate,
jumătate de lămâie rasă.

Ingrediente pentru sirop:
200 g zahăr,
200 ml apă,
2 batoane de scorțișoară,
50 ml coniac sau brandy.

Preparare:
Se amestecă ouăle, uleiul, laptele, zahărul, scorțișoara, nucșoara și cuișoarele. Într-un castron separat se amestecă pesmetul, nucile (păstrăm o parte pentru decor), praful de copt și coaja de lămâie. Amestecul de ingrediente uscate se adaugă peste amestecul de ouă.
Într-o tavă de copt se întinde aluatul uniform. Se coace timp de 40 de minute sau până trece testul scobitorii.
În timp ce prăjitura se coace la cuptor, se face siropul. Toate ingredientele pentru sirop se amestecă într-o crăticioară și se fierb.
Se scoate prăjitura din cuptor si se lasă la răcit circa 30 de minute înainte de a fi secționată în romburi direct în tavă. Aceste tăieturi vor ajuta ca prăjitura să se însiropeze uniform.
Siropul se reîncălzește și se toarnă peste prăjitură. Se lasa sa seodihnească peste noapte, pentru ca prăjitura să absoarbă tot siropul. La final, prăjitura se decorează cu nucă tocată.
Se servește alături de iaurt grecesc.

Sursa: retete.unica.ro

Disclaimer: Orice recomandare medicală sau informație despre sănătate prezentată în acest material are scop informativ. Conținutul, informațiile și materialele acestui website nu au rolul de a înlocui consultarea, diagnosticul și/sau tratamentul medical al unui medic calificat sau al unui alt furnizor de servicii medicale.

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *